İş ekipmanı; bir iş faaliyetinin yapılmasında kullanılan alet, tesis, tesisat ya da makineyi ifade eder. İş Ekipmanları Yönetmeliği’ne göre ekipmanların periyodik muayeneleri, ulusal ve uluslararası standartlara göre belirlenen kurallar ve aralıklarda üretici verileri ve teknik bilgiler ışığında yapılır. İş ekipmanları kontrolü yapılırken yönetmelikte belirtilen kriter ve esaslar göz önünde bulundurulur. Aslında bu yönetmelik, muayeneler için bir rehber niteliğine sahiptir. Böylece olası risk, tehlike ve iş kazalarının önüne geçilmiş olur. İş verimliliği ve iş kapasitesinin kaliteli bir biçimde devam etmesi daha önemlisi işçi sağlığını ve güvenliğini korumak için periyodik kontroller hassas bir biçimde gerçekleştirilmelidir.
Yönetmeklikte iş ekipmanları kaldırma iletme ekipmanları, basınçlı kaplar, tesisatlar ve tezgahlar olmak üzere dört kategoriye ayrılmıştır. Kazan, hava tankları, dikişli tüpler, sıvılaştırılmış yeraltı ve yer üstü gaz tankları, hidrofor, genleşme tankı, dikişsiz tüpler, asetilen tüpler, kriyojenik tanklar ve tehlikeli sıvı tankları ile depolar basınçlı kaplar sınıfına dahil olan ekipmanlardır.
Tüm vinç türleri, yürüyen merdiven ve bantlar, forklift, transpalet, araç kaldırma lifti, mekanik kaldırıcılar, hidrolik kaldırıcılar, inşaat makineleri ve yapı iskeleleri kaldırma iletme sınıfında yer alır.
Boru tesisatı, klima tesisatı, elektrik tesisatı, yangın tesisatı, paratonerler ve topraklama tesisatları ise tesisat sınıfı ekipmanlarını arasında konumlanır.
CNC makineleri, talaşlı imalat makineleri ve takım tezgahları ise tezgahlar sınıfına girer.
Periyodik kontrollerde; ağırlık testleri, tahribatsız muayeneler, cihaz ile muayene, hidrostatik testler kullanılır.